Unitat 5: Els aliments

La sordesa és una discapacitat invisible que passa desapercebuda però que implica unes necessitats comunicatives i d’accés a la informació diferents per a la plena inclusió de les persones sordes en la societat.

En aquesta unitat coneixerem més a prop les barreres de comunicació que trobem en el nostre dia a dia i com les seues conseqüències dificulten la inclusió de la comunitat sorda dins la societat oient.

Les barreres de comunicació

El col·lectiu de persones sordes ha d’enfrontar-se diàriament, en una societat que en absolut està dissenyada ni pensada per a les seues necessitats comunicatives, a tot un seguit d’entrebancs anomenats barreres de comunicació que, tot i ser invisibles, estan presents en tots els àmbits socials i de l’esfera pública.

Per contribuir a l’eliminació d’aquestes barreres comunicatives caldria realitzar una sèrie d’adaptacions que proporcionen la plena accessibilitat del col·lectiu de persones sordes a la informació de la societat en la qual conviuen. Vegem-ne alguns exemples:

  • Televisió accessible: signada i subtitulada
  • Serveis d’interpretació en llocs públics
  • Serveis d’informació accessible en llengua de signes: museus, webs, etc.
  • Panells informatius i senyals visuals en els transports públics: estacions d’autobusos, aeroports, metro, etc.
  • Senyals lluminosos: porter automàtic, timbre de la porta, telèfon, alarmes d’incendis, etc.

Així doncs, i malgrat tot, no és la sordesa la que impedeix l'accés a la informació sinó les barreres de comunicació. Per tant, si contribuïm a eliminar-les, aconseguirem una plena integració en qualsevol àmbit que oferirà les mateixes oportunitats a les persones sordes.

Activitat

Quina imatge fa referència a una barrera de comunicació?
Carregant
Correcte! Incorrecte!
Una de les principals demandes de la comunitat sorda és la d’una televisió accessible subtitulada i en llengua de signes, de manera que facilite l’accés a la informació.

Activitat

Com eliminaries les barreres de comunicació en cada cas?
Carregant
  • Els senyals lluminosos suposen una adaptació tècnica que facilita l’accés i la integració de les persones sordes en les activitats quotidianes de la societat oient.
  • En aquest cas, les pantalles informatives faciliten l’accés a la informació a les persones sordes que es troben esperant a l’aeroport.
  • Una de les principals demandes de la comunitat sorda és la d’una televisió accessible subtitulada i en llengua de signes, de manera que facilite l’accés a la informació de la societat.

El Sistema de Signes Internacional

Com a conseqüència de la manca de visibilitat de la comunitat sorda i les llengües de signes, la societat oient tendeix a pensar que existeix una única llengua de signes universal, però no és així. Cada territori utilitza una llengua de signes creada a partir del seu entorn i la cultura pròpia. Ara bé, el que sí ens trobem és amb un Sistema de Signes Internacional (SSI).

L’SSI és un sistema de comunicació que utilitzen les persones que no comparteixen un mateix codi lingüístic, per exemple seria el cas de dues persones que utilitzen llengües de signes diferents. D’aquesta manera, el seu ús és una part vital dins la comunitat sorda internacional i és una eina clau per a promoure la comprensió i el respecte cap a la diversitat de les persones sordes, la seua cultura i la seua història. A més, també és rellevant per a crear la identitat transnacional de les persones sordes arreu del món.

L’SSI té com a precendent Gestuno, un primer intent d’establir una llengua de signes universal. El seu origen el trobem als encontres internacionals de persones sordes organitzats per la Federació Mundial de Persones Sordes (WFD). Es tracta d’un sistema de comunicació que naix amb la finalitat d’eliminar les barreres de comunicació entre persones sordes de diferents països.

Activitat

Assenyala si aquestes afirmacions són vertaderes o falses.
Carregant
  • Totes les persones sordes utilitzen una mateixa llengua de signes
  • El Sistema de Signes Internacional és clau per a crear una identitat transnacional de les persones sordes arreu del món.
  • El Sistema de Signes Internacional és el primer intent d'establir una llengua de signes universal.
  • El Sistema de Signes Internacional va nàixer a partir dels encontres internacionals de persones sordes organitzats per la Federació Mundial de Persones Sordes (WFD).

La negació en llengua de signes

En llengua de signes, la negació es pot expressar de diverses maneres.

Carregant

Amb un moviment giratori del cap d’un costat a l’altre o acompanyant aquest moviment d’una de les dues expressions següents:

Carregant

El signe que expressa la negació es realitza, normalment, després del signe al qual afecta. Fixa’t en aquests exemples:

A B
Carregant

Alguns signes incorporen el significat negatiu en la seua articulació, com és el cas dels següents exemples:

La negació en llengua de signes

A més, en llengua de signes també hi ha altres expressions que utilitzem per a expressar negació. És el cas dels següents exemples:

Activitat

Ara és el torn de posar a prova el que has aprés! Ens ajudes a trobar quina negació hi ha amagada en aquests vídeos?
Carregant

Respondre a una ordre o petició

És hora de dinar i la nostra amiga no sap com demanar què vol. Fixa’t com respon a la petició del cambrer.

Activitat

Com que ja sabem com respondre a una petició és el torn d’ordenar els següents signes per a ser atesos al restaurant. Ens ajudes a fer-ho?
Carregant

Alimentació

Carregant

Ara que ja ens han atés, què et sembla si mirem la carta?

Selecciona un element de la carta per a descobrir el seu signe.

Activitat

Sabries endevinar què hem demanat per a dinar?
Carregant
  • paella
  • sopa
  • ensalada
  • flam

Resum

El principal entrebanc amb què es troben les persones sordes són les barreres de comunicació; i és que vivim en una societat majoritàriament oient, que es comunica mitjançant la llengua oral. Aquesta comunicació no contempla els obstacles als quals s’enfronta una persona sorda en els fets més quotidians, com ara, veure la televisió o anar al metge. És per això, que cal tindre en compte les necessitats de les persones sordes per tal d’eliminar aquestes barreres comunicatives, ja que només així aconseguirem facilitar l’accés a la informació a les persones sordes i afavorirem la seua inclusió igualitària en la societat.

Enhorabona!

Ara ja saps com fer peticions i negacions en llengua de signes i coneixes el lèxic relacionat amb l’alimentació però, el més important, ara ja saps quines són les barreres comunicatives a què s’enfronten les persones sordes en el seu dia a dia. T’esperem en l’última unitat perquè ens acompanyes al final d’aquest trajecte.